Unia Europejska
Rozmiar tekstu: -+
Dla niepełnosprawnych Dla słabowidzących Wersja graficzna Język migowy

Powiat, w którym
chce się żyć!

VI edycja konkursu „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” rozstrzygnięta

VI edycja konkursu „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” rozstrzygnięta

Oświata

Już po raz czwarty w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie-Osiedlu wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Dębicy zorganizowano Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W ramach konkursu poświęconego zasadom zdrowego żywienia i składnikom, jakie powinny znaleźć się w diecie, uczniowie mieli za zadanie wykonać zdrową potrawę, której zdjęcie następnie wysłali wraz z uzasadnieniem walorów zdrowotnych przygotowanego posiłku.

Najlepsze prace konkursowe wykonali:
I miejsce Patryk Fryz kl. III t .ż.
Wyróżnienia:
Klaudia Wolak kl. III t. ż
Agnieszka Śmietana kl. III t.ż.
Karolina Gąsiorek kl. III t.ż.

Praca, która zajęła pierwsze miejsce zostanie przedstawiona uczniom na zajęciach lekcyjnych, a każdy ze słuchaczy opracuje na jej podstawie zasady zdrowego żywienia.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie:
- zdrowego żywienia  
- dobrych nawyków żywieniowych
- spożywania regularnie posiłków
- informowanie o konsekwencjach złej diety.

Około 24 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość, a liczba ta zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby w dorosłości.

 

Fot. pixabay

 

Zdjęcia udostępnione przez ZSZ w Pustkowie-Osiedlu

Kurczak pieczony w sosie pomarańczowym, mus owocowy - Karolina Gąsiorek i Agnieszka ŚmietanaPęczak z suszonymi pomidorami - Patryk FryzPuding chia z borówkami - Patryk FryzSałatka warzywna z piersią z kurczaka - Kamila Wawrzkowicz i Tomasz KaniaSałatka z kurczakiem - Katarzyna Węgrzyn i Klaudiusz LigęskaZdrowy burger - Klaudia Wolak i Patryk Fryz