rozmiar czcionki
A- A A+
szukaj
Polish Belarusian Czech English French German Italian Lithuanian Norwegian Russian Slovak Spanish Swedish Ukrainian
tryb ekranu

logon

113 04O problemie marnowania żywności dyskutowano podczas XIII Sejmiku Ekologicznego Powiatu Dębickiego „Włącz myślenie, szanuj jedzenie”, który odbył się w Starostwie. Organizatorami tego spotkania, przygotowanego dla młodzieży, byli: Zespół Szkół nr 4 im. Mikołaja Kopernika oraz powiatowy Wydział Ochrony Środowiska, Gospodarki Wodnej, Rolnictwa i Leśnictwa.

 

Sejmik został otwarty przez pana Michała Maziarkę, Przewodniczącego Rady Powiatu Dębickiego. Wśród prelegentów znaleźli się: Paulina Szady - właścicielka poradni dietetycznej PS Zdrowie, pracownik zewnętrzny Katedry Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ w Rzeszowie, która przedstawiła zasady filozofii „zero waste” w kuchni, Magdalena Bocek – koordynator wolontariatu z Podkarpackiego Banku Żywności, która opowiedziała o ekologicznym aspekcie marnowania żywności oraz zasadach działalności banków żywności, Bogusław Bieszczad - Kierownik Zakładu w Przedsiębiorstwie Gospodarowania Odpadami Sp. z o.o. w Paszczynie, który przedstawił  żywność jako odpad oraz Joanna Przeworska-Erazmus –  inspektor z WOŚGWRiL w Starostwie Powiatowym, która poruszyła problem szkodników żywności.

 

Koordynatorkami przedsięwzięcia były Agnieszka Malinowska i Lucyna Maziarka. W przygotowaniach czynny udział brały również pani Anna Depa i Marzena Kowalczyk oraz Joanna Mrzygłód wraz z młodzieżą z ZS nr 4 w Dębicy.

 

ZOBACZ ZDJĘCIA
Zdjęcia udostępnione przez ZS nr 4 w Dębicy

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych wyłącznie do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia.

  Akceptuję politykę cookies na tej stronie