Już po raz trzeci w Dzwonowej koła gospodyń wiejskich z terenu powiatu dębickiego i nie tylko spotkały się, by zaprezentować własne propozycje i pomysły inspirowane tradycyjną jużyną, czyli staropolskim podwieczorkiem dla żniwiarzy.
W sobotę 6 sierpnia w Centrum Kultury w Dzwonowej można było nie tylko spróbować lokalnych przysmaków, ale także zobaczyć przygotowane przez KGW inscenizacje dawnych obrzędów żniwnych i podwieczorku dla żniwiarzy oraz posłuchać występów kapel ludowych.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną zmierzyło się 15 grup:
KGW Bukowa, KGW Brzostek, KGW Mokrzec, Stowarzyszenie KGW Wisowianie, KGW Grabiny, Stowarzyszenie KGW w Jodłowej Górnej, KGW Zasowianki, KGW Lubcza, KGW Wola Lubecka, KGW Zwiernik, KGW Strzegocice, KGW Dęborzyn, KGW Słotowa, KGW Zawada, KGW Gorzejowa.
Wśród nagrodzonych potraw znalazły się m.in. grochówka, kwaśnica, kacapoły, gomółki, proziaki, zalewajka, żurek, jagodzianki, pierogi z kapustą, słodkim serem, jabłkiem, pampuchy i wiele innych.
Upominki ufundowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego oraz Powiat Dębicki wręczał starosta dębicki Piotr Chęciek oraz wójt gminy Jodłowa Jan Janiga.
Na koniec nie zabrakło także wspólnego śpiewania oraz oczywiście degustacji przygotowanych przez panie potraw i napojów.