Już po raz czwarty w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie-Osiedlu wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Dębicy zorganizowano Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W ramach konkursu poświęconego zasadom zdrowego żywienia i składnikom, jakie powinny znaleźć się w diecie, uczniowie mieli za zadanie wykonać zdrową potrawę, której zdjęcie następnie wysłali wraz z uzasadnieniem walorów zdrowotnych przygotowanego posiłku.
Najlepsze prace konkursowe wykonali:
I miejsce Patryk Fryz kl. III t .ż.
Wyróżnienia:
Klaudia Wolak kl. III t. ż
Agnieszka Śmietana kl. III t.ż.
Karolina Gąsiorek kl. III t.ż.
Praca, która zajęła pierwsze miejsce zostanie przedstawiona uczniom na zajęciach lekcyjnych, a każdy ze słuchaczy opracuje na jej podstawie zasady zdrowego żywienia.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie:
- zdrowego żywienia
- dobrych nawyków żywieniowych
- spożywania regularnie posiłków
- informowanie o konsekwencjach złej diety.
Około 24 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość, a liczba ta zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby w dorosłości.
Fot. pixabay
Zdjęcia udostępnione przez ZSZ w Pustkowie-Osiedlu